La Tresoreria General de la Seguretat Social (TGSS) revisa anualment les quotes d’autònoms en base al seus ingressos declarats en la darrera declaració de la renda presentada a Hisenda. Aquest mecanisme automàtic afecta milers de professionals, inclosos els metges autònoms inscrits al RETA, i busca ajustar les cotitzacions socials als rendiments reals declarats a Hisenda.
Per què es fa aquesta regularització?
L’objectiu és comprovar si la base de cotització que es va triar al llarg de l’any s’ajusta als ingressos nets obtinguts. Per fer-ho, la TGSS creua dades amb l’Agència Tributària i, en funció del resultat, pot reclamar diferències o retornar imports abonats de més.
Quan i com sabré si m’afecta?
La regularització es fa un cop a l’any i es comunica a través del sistema de notificacions electròniques (DEHú). Les notificacions poden ser de dos tipus:
- Tràmit d’audiència: si has cotitzat per sobre del que et tocaria, pots mantenir voluntàriament aquesta base.
- Resolució de regularització: indica el resultat final del procés.
Què pot passar?
Hi ha tres possibles escenaris:
- Devolució: si has cotitzat més del que et pertocava, la TGSS et retornarà els diners.
- Pagament pendent: si has cotitzat per sota, hauràs d’ingressar la diferència abans de la data límit. En cas contrari, s’aplica un recàrrec del 20%.
- Sense diferències: no s’haurà de fer cap acció.
Implicacions fiscals
Encara que la regularització s’estigui produint ara, les quotes corregides corresponen a anys anteriors, actualment al 2023. Això vol dir que, si vols deduir-les correctament, caldria presentar una declaració complementària de l’IRPF 2023. No s’han de deduir en la renda de l’any en què es fa la regularització.
Com evitar futures regularitzacions?
- Mantenir les dades bancàries i de contacte actualitzades al portal seg-social.gob.es/Importass
- Revisar regularment les notificacions electròniques i respondre dins el termini (habitualment 10 dies).
- Comprovar si la teva base s’ajusta al rendiment net mensual mitjà. Pots fer-ho amb l’enllaç oficial al detall de regularització d’autònoms.
Ara que ja s’ha presentat la declaració de l’IRPF 2024, és un bon moment per revisar si la base de cotització actual s’ajusta als teus ingressos, i actualitzar-la si cal, per evitar ajustos posteriors.
Si la cotització ha estat superior, cal calcular el rendiment net mensual:
- És el resultat dels ingressos íntegres de l'activitat menys les despeses, inclosa la quota del RETA, dividit entre els 12 mesos de l'any.
A la declaració de la renda, es pot consultar en:
- Casella 0186: Quotes de la Seguretat Social.
- Casella 1465 o 1537: Rendiment net previ.
- Casella 1538: Amortització (a restar si aplica).
Si la base de cotització és correcta, no cal regularitzar si apareix aquest missatge:

I si ets metge amb alternativa al RETA?
Molts professionals mèdics cotitzen a través de Mutual Mèdica com a alternativa al RETA, mitjançant el producte MEL. En aquest cas, la regularització no la fa la Seguretat Social, sinó que s’ha de gestionar a través de la pròpia mútua o amb l’ajuda de Medicorasse.
Contactes útils:
Mutual Mèdica – 934 45 81 76
Medicorasse, corredoria d’assegurances – 900 10 49 64 – W: Medicorasse.med.es
Com podem ajudar-te des de Mediconsulting?
A Mediconsulting oferim assessorament integral per a la confecció, revisió i presentació de totes aquestes obligacions, amb especial atenció a les novetats normatives i tecnològiques que afecten la gestió tributària.
Si necessites assessorament, pots demanar cita amb Mediconsulting emplenant aquest formulari i contactarem amb tu per a concertar una cita presencial.
Altres articles d'interès:
• Estan exempts d'IVA tots els serveis sanitaris?
• Autònoms: quines despeses puc deduir en la declaració de la renda
MEDICONSULTING ETL GLOBAL, SL; NIF B-58818501; domicili social: Passeig de la Bonanova, 47, Barcelona 08017; Inscrita al Registre Mercantil de Barcelona, Volum 22352, foli 151, Inscripció 6a d'adaptació, Full B-36.748.