Hisenda retarda l'obligació de declarar per criptomonedes fins a l'any 2024 (Model 721)

Mediconsulting

8 març 2023

L'obligació de declarar a l'Agència Tributària les operacions realitzades amb criptomonedes (monedes virtuals), el valor de les quals ascendeix a més de 50.000,00 euros, s'ha endarrerit el 2024 perquè no s'han publicat els models corresponents. Les noves declaracions continuaran sense ser exigibles fins al gener del 2024, referents a les operacions fetes el 2023, en lloc de presentar-se el gener passat del 2023 referents a operacions del 2022, com estava previst en un primer moment.

El model 721, inspirat en el model 720 de declaració de béns a l'estranger, obliga que els contribuents hagin de declarar les monedes virtuals que tinguin fora d'Espanya. Aquest afectarà els particulars que operen amb criptomonedes més enllà de la frontera, però també els beneficiaris, autoritzats i apoderats.

Els declarants han de deixar constància de la seva identificació fiscal, una informació que també serà extensible al declarat. Entre altres punts, caldrà informar també de la clau o direcció pública amb què s'identifica el moneder electrònic del declarat, del tipus de moneda virtual, del nombre d'unitats a l'inici i al final del període concret, del valor dels criptoactius i del saldo a 31 de desembre inclòs en la clau pública.

Des de 2021 s'han de declarar actius virtuals (Criptomonedes): està obligat a presentar Impost de Patrimoni o els guanys o les pèrdues derivades de les vendes d'actius virtuals a l'IRPF.

Recordem que el Model 721 va sorgir a conseqüència de l'aprovació el juliol del 2021 de la Llei de mesures antifrau en què es va introduir una modificació de la Llei Tributària espanyola.

 

Com et podem ajudar des de Mediconsulting?

A Mediconsulting comptem amb un ampli equip d'assessors experts a la vostra disposició. Si necessites assessorament, pots emplenar aquest formulari i contactarem amb tu.