Nova regulació laboral per a les persones empleades de la llar: dret a l'atur i canvis en l'acomiadament

Mediconsulting

20 set. 2022

El Govern ha aprovat en el Consell de Ministres un decret que regula la protecció per desocupació de les persones empleades de la llar, un col·lectiu compost en la seva gran majoria per dones i exclòs de l'atur fins fa poc. Aquest nou decret llei, que ja recull el BOE, reforma les regles que regulen el treball al servei de la llar per a eliminar dues discriminacions històriques: que no tinguessin dret a atur i que se les pogués acomiadar sense justificació. La reforma afecta a tots els contractes en vigor i els que se signin a partir d'ara.

Les persones treballadores de la llar podran accedir al subsidi per desocupació i als pagaments del Fons de Garantia Salarial (FOGASA) en el cas que el seu ocupador es declari insolvent i es quedin sense cobrar el seu sou; en aquest últim cas, seran dotze dies per any treballat amb un màxim de sis mensualitats. Per a tot això, començaran a cotitzar per desocupació, tant elles com els seus ocupadors. Ho faran des de l'1 d'octubre si la relació laboral és d'almenys 60 hores mensuals i des de l'1 de gener de 2023 si és de menys hores.

La norma, això sí, estableix bonificacions del 80% en la cotització de desocupació per als ocupadors, però cap per a les treballadores. I marca quant s'haurà de pagar en el que queda de 2022 (les xifres de 2023 s'aprovaran en els Pressupostos Generals de l'Estat d'aquest any). Així, la cotització per desocupació serà del 6,05% de la base reguladora. Un 1,05% anirà a càrrec de la treballadora i un 5% de l'ocupador, aquest últim amb el 80% de descompte. La de FOGASA, un 0,2%, anirà a càrrec de l'ocupador.

Aquests percentatges se sumen a les cotitzacions a la Seguretat Social que ja paguen tant treballadores com ocupadors, que es mantenen igual durant el que queda de 2022: un 1,5% que paga només l'ocupador per contingències professionals; i un 28,3% per contingències comuns, dels quals el 4,7% és per a la treballadora i el 23,6% per a l'ocupador, en aquest últim cas amb una bonificació del 20%, que es manté tal qual de moment.

Pel que fa a les causes d'acomiadament aquestes seran les que marca l'Estatut dels treballadors i s’afegeix la disminució d'ingressos o augment de despeses sobrevingudes en la llar, la modificació substancial de les necessitats o la pèrdua de confiança justificada com a motiu per l’extinció del contracte. En aquest  cas tindran dret a les mateixes indemnitzacions que qualsevol altre treballador: 33 dies de salari per any treballat en el cas dels acomiadaments declarats improcedents per la justícia, fins a un màxim de 24 mensualitats; i 20 dies per any treballat, amb un topall màxim de 12 mesos de sou.

La norma, a més, modifica les bases de cotització per a 2023, les quantitats sobre les quals es calculen tots aquests percentatges i que es van actualitzant quan puja el Salari Mínim Interprofessional (SMI). 

 

Si necessites més informació contacta amb Mediconsulting ja que comptem amb un equip d'assessors experts en matèria laboral a la teva disposició. Si necessites assessorament, emplena aquest formulari i contactarem amb tu.