Sis passes a tenir en compte per donar-se d’alta com a autònom després del MIR

Mediconsulting

1 jul. 2022

Una de les qüestions que marcaran la teva carrera professional un cop has acabat el període de residència MIR és decidir si vols treballar per compte aliè o per compte propi. T’expliquem què has de fer i quines passes has de seguir si vols donar-te d’alta com a autònom.

1. Tramitar el títol d’especialista

El primer pas de tots és tramitar el títol d’especialista que has aconseguit en acabar la residència. Pots fer el tràmit online a la pàgina del Ministeri d’Educació i Formació Professional. Després de rebre l’ordre de concessió del teu títol d’especialista, hauràs de pagar les taxes mitjançant el formulari 059 i portar aquest pagament a la Subdelegació del Govern. Un cop el Ministeri publica l’especialitat, ja pots registrar-la al teu Col·legi de Metges. 

2. Escollir RETA o MEL 

Abans d’exercir, has d’escollir el règim de previsió social. Tots els professionals que comencen a exercir l’activitat com a autònoms es donen d’alta, com a norma general, al Règim Espacial de Treballadors Autònoms (RETA) de la Seguretat Social. Ara bé, com a metge pots optar a escollir el producte Metge d’Exercici Lliure (MEL) de Mutual Mèdica, la previsió de mutualitat social legalment alternativa al RETA. Si no t’inscrius a cap de les dues opcions, després d’un mes la llei entendrà que estàs inscrit al RETA. D’altra banda, si et dones d’alta al MEL, posteriorment podràs canviar en qualsevol altre moment al RETA, però fer-ho al revés no serà possible. Ambdós règims tenen diferents característiques: pots consultar més informació en aquest article

3. Donar-te d’alta a Hisenda

És obligatori donar-te d’alta com a autònom a l’Agència Tributària abans de començar la teva activitat. Per a això, has de presentar la declaració censal, que es complimenta amb els formularis model 036 (ordinari) o 037 (simplificat). A la declaració censal s’indiquen les teves dades personals, l’activitat a la qual et vols dedicar, el lloc on se situa la consulta on exerciràs i els impostos que hauràs de pagar. A l’hora de declarar la teva activitat hauràs de seleccionar algun dels epígrafs de l’Impost sobre l’Activitat Econòmica (IAE), malgrat que segurament estaràs exempt de pagar-lo, ja que només s’abona per facturacions superiors a un milió d’euros. 

4. Donar-te d’alta a l’Ajuntament

Si vols obrir el teu propi centre o consulta, hauràs de demanar llicència d’apertura a l’Ajuntament de la localitat on estigui situada aquest centre de treball. Els requisits per a l’obtenció d’aquesta llicència varien en funció del carrer de la localitat, la superfície del local, els serveis que hi ofereixis, etc. 

5. Donar-te d’alta a Salut

Has de comunicar l’obertura del teu negoci a la conselleria de Salut, que atorga l’autorització de funcionament de centres sanitaris i consultes mèdiques. El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya té delegades les funcions de tramitació d’autoritzacions de determinades consultes mèdiques. Per tant, pots dirigir-te al teu col·legi, on t’assessoraran i orientaran sobre aquest tema. 

6. Altres obligacions

Recorda que, per exercir la medicina i per respondre davant de qualsevol incidència de l’exercici mèdic, és obligatori tenir contractada una pòlissa de Responsabilitat Civil Professional. D’altra banda, de l’activitat del teu negoci se’n poden derivar altres obligacions que has de tenir molt en compte, com ara la normativa sobre protecció de dades o la normativa sobre residus sanitaris. El Reglament Europeu General de Protecció de Dades determina què has de fer amb les dades personals dels teus pacients, si ets el titular del fitxer. Pel que fa als residus sanitaris, es classifiquen en quatre grups en funció de la seva perillositat biològica. És important estar al dia d’aquestes normatives i d’altres quan comences la teva activitat com a autònom. 

 

A Mediconsulting comptem amb un ampli equip d'assessors experts en matèria fiscal, laboral, societària i legal a la teva disposició. Si necessites assessorament, pots omplir aquest formulari i contactarem amb tu.