Quins són els motius més freqüents per rebre una Inspecció d’Hisenda?

Mediconsulting

23 juny 2021

Quan sentim a parlar d’una inspecció d’Hisenda tendim a pensar que hem comés alguna irregularitat. Però hi ha molts motius pels quals l'Agència Tributària pot decidir realitzar una inspecció, t’expliquem quin són els més freqüents:

1- Demanar la devolució de l'IVA o IRPF

Quan la declaració d'IVA o IRPF surt a retornar, hisenda voldrà assegurar-se que tot està correcte. I com més gran sigui la quantitat a retornar, més probabilitats hi haurà que et facin una inspecció.

2- Despeses molt majors que els ingressos durant molt de temps

Mantenir una empresa que perd diners durant molt de temps és atípic. Pots tenir un període de dificultat o en iniciar l'empresa també succeeix que tinguis pèrdues, però perdre diners durant un temps molt prolongat no és el més normal del món. Si es declaren més despeses que ingressos durant un temps prolongat, Hisenda sospitarà que no tots els ingressos estan sent declarats i provocarà un procediment de comprovació o inspecció.

3- Excés de despeses deduïbles

La inclusió de “despeses personals” com a despesa deduïble és una pràctica molt estesa però gens recomanable. A vegades els contribuents inclouen despeses que no són d'empresa, viatges, etc. Si ens passem de la ratlla, el més probable és que Hisenda sospiti i ens revisi i, en conseqüència, ens llevi aquestes despeses.

4- Els models trimestrals i anuals no quadren

Els models anuals d'IVA, IRPF, etc. són models informatius que resumeixen l'activitat de l'any. Les declaracions trimestrals han de quadrar exactament amb el resultat dels models anuals.

5- Demanar el NIF Intracomunitari

És bastant comú que si demanes el NIF intracomunitari un membre de la inspecció d'Hisenda es presenti en la teva empresa per a comprovar la realitat de la mateixa

6- Societats inactives o paral·leles

D’altra banda, també desperta l'interès de l'Agència Tributària el deixar societats inactives i crear noves societats paral·leles. Societats amb diferent denominació, però, amb els mateixos socis i mateixa seu. Si existeixen deutes tributaris pendents, podria donar lloc a l'obertura d'un expedient de derivació de responsabilitat, o de successió d'empreses. També els inspectors es fixen en si es produeixen operacions entre societats matrius i filials residents a Espanya i l'Estranger o es constata la utilització de paradisos fiscals com a domicili a efecte de pagaments imposats.

7 – Declaracions no presentades

Finalment, estan les declaracions no presentades. L'Agència Tributària té alertes per als contribuents que van presentar la seva declaració els anys anteriors i que deixen de presentar-la. S'ha de presentar sempre que s'estigui en els límits de renda que obligui a això. El fisc coneix les dades de les empreses a la perfecció i, per tant, podria reclamar-les per suposat frau.

 

A Mediconsulting comptem amb un ampli equip d'assessors experts en matèria fiscal a la teva disposició. Si necessites assessorament pots omplir aquest formulari i et donarem resposta.