Nova “Llei de paritat”: així afecta la seva aprovació a les empreses

Mediconsulting

9 oct. 2024

El principal objectiu de la Llei orgànica 2/2024, d'1 d'agost, de representació paritària i presència equilibrada de dones i homes, pel que fa a les societats cotitzades, és garantir que el sexe menys representat tingui una representació mínima als consells d’administració.

Com que afecta els drets fonamentals d'homes i dones a la nostra societat, la Llei de paritat és una llei orgànica. Tant els partits polítics com els col·legis professionals, les empreses cotitzades i els sindicats estan subjectes a aquesta norma.

La llei de paritat per a les empreses cotitzades 

En el cas de les empreses cotitzades, la norma estableix una quota legal mínima del 40 % de les dones al Consell d'Administració a partir del 30 de juny de 2026 per a les cotitzades de l'IBEX-35 i del 30 de juny de 2027 per a totes les cotitzades borsàries.

S'ajustaran els processos de selecció de consellers en cas que la xifra no es compleixi. Tot i que la llei esmenta el terme "sexe menys representat", és obvi que en aquest moment es tracta de les dones.

A més, s'estableixen mesures de transparència per informar anualment sobre la presència de dones i homes per monitoritzar el compliment d'aquesta llei. La paritat també s'aplicarà a l'alta direcció borsària i s'establirà un sistema de sancions en cas d'incompliment.

Com a resultat, per a les cotitzades, s’haurà de complir:

1. Un percentatge mínim del 40 % dels consellers són dones

S'estableix com a termini el 30 de juny del 2026 per a les empreses de l'IBEX 35 i del 30 de juny del 2027 per a les altres cotitzades per a aquesta quota mínima.

És important complir amb la regla d’arrodoniment, que estableix que cal cercar el percentatge més proper al 40 %, ja que la Directiva Europea ofereix una sèrie d'exemples a la pràctica.

En cas de manca de consellers, la paritat es restablirà mitjançant nomenament de cooptació a la primera junta que se celebri. La norma espanyola s'ha permès trencar la norma de paritat a favor de les dones, cosa que la Directiva no preveu.

2. Modificacions en els procediments per a la selecció de consellers

Si la quota de la llei de paritat no s'està complint en el procés de selecció de consellers, cal ajustar el procés. L'organització haurà d'informar els candidats sobre els criteris de selecció o descarts, i aquests tindran dret a saber-ho.

3. Noves mesures per augmentar la transparència

Les empreses hauran de detallar a la memòria aquests aspectes, i quan no s'aconsegueixi aquest 40 %, hauran d’explicar per què és així i quins són els motius.

4. Promoure la igualtat a l'alta direcció

Les empreses han d'assegurar-se que el 40 % menys representat estigui a l'alta direcció.  

La implementació d’aquesta llei serà gradual i s’estendrà a altres tipus d ‘empreses no cotitzades  els anys següents.

5. Règim sancionador

Les sancions per incompliment poden incloure multes significatives i, en casos greus, la suspensió de la cotització de l’empresa.

 

La llei de paritat per a les empreses no cotitzades 

En el cas de les empreses no cotitzades i que siguin societats d’interès públic, les condicions de llei de paritat també seran de compliment obligatori quan:

  1. El nombre mitjà de treballadors empleats durant l'exercici és superior a 250 empleats
  2. L’import net de la xifra anual de negocis supera els 50 milions d’euros o el total de les partides d’actiu sigui superior a 43 milions d’euros.


Com et podem ajudar des de Mediconsulting?

A Mediconsulting comptem amb un equip d'assessors experts a la teva disposició. Si necessites assessorament, pots demanar cita prèvia a Mediconsulting emplenant el formulari de sol·licitud de cita.

 

MEDICONSULTING ETL GLOBAL, S.L.; NIF B-58818501; domicili social: passeig de la Bonanova, 47, Barcelona 08017; Inscrita al Registre Mercantil de Barcelona, volum 22352, foli 151, inscripció 6a dadaptació, full B-36.748.