Com optimitzar la factura fiscal del pròxim any

Mediconsulting

29 nov. 2021

L'exercici 2021 enfila la seva recta final i encara hi ha marge per a prendre mesures que permetin estalviar en la pròxima declaració de la Renda donat que es presenta d'un any per a un altre i en 2022 es tributa pels ingressos de 2021. Per això mateix, la clau està en el que facis d'aquí al final d'any.

 
Aportar al pla de pensions

L'aportació màxima a plans de pensions individuals en 2021 és de 2.000 euros i es reduirà a 1.500 euros en 2022. Els diners que s'inverteix en el pla de pensions redueix la base imposable de l'IRPF.

Si tens activitat econòmica (ingressos com autònom) pots aportar amb el producte MEL (alternativa dels metges al RETA) de Mutual Medica fins a 13.822,06 Euros anuals com a despesa deduïble de l’activitat.

 
Deducció per obres que redueixin el consum d’energia a l’habitatge habitual, de propietat o de lloguer (no per segones residències).

Hi ha noves deduccions temporals a l'IRPF per obres de millora de l'eficiència energètica, que redueixin un 7% la demanda de calefacció i refrigeració en l’habitatge habitual, aprovats abans del 28 de novembre. Necessiten una acreditació de certificat d'eficiència energètica per poder acollir-se a la declaració de la renda del 2021, 2022 i 2023.

Aquesta deducció aplica a les obres realitzades que redueixin un 7% la demanda de calefacció i refrigeració en l’habitatge usual.

Els requisits són:

  • Percentatge de deducció: 20% de les quantitats satisfetes per obres realitzades en el període d’aplicació.
  • Límit màxim: 5.000 euros per habitatge.
  • Període d'aplicació: Des del 6 d'octubre del 2021 fins al 31 de desembre del 2022.
  • Immoble pel qual es pot acollir a la deducció: Habitatge habitual del contribuent, o de qualsevol altra de la seva titularitat que tingués arrendada per al seu ús com a habitatge en aquell moment o en expectativa de lloguer, sempre que en aquest darrer cas, l'habitatge es llogui abans del 31 de desembre de 2023.
  • Qui es pot acollir: Persones físiques que realitzin actuacions de rehabilitació i millora en què s'obtingui una reducció d'almenys un 7% en la demanda de calefacció i refrigeració, segons el certificat d'eficiència energètica de l'habitatge, que s'haurà d'expedir abans d'1 de gener del 2023.

 

Invertir en empreses de nova creació

És possible deduir un 30% de les quantitats invertides en 'startups' sobre un màxim de 50.000 euros. En altres paraules, es pot desgravar fins a 15.000 euros per invertir en empreses de nova creació.

 

Compensar pèrdues i guanys

Si acostumes a invertir en borsa, Hisenda permet restar les pèrdues que pot tenir als guanys que acumula en 4 anys. En cas d'haver hagut de vendre amb pèrdues, pot desfer-te d’inversions en positiu i estalviar-se el percentatge d'entre un 19% i un 26% del guany que es quedaria l'Agència Tributària.

 
Realitzar alguna donació

Hisenda permet desgravar un 80% dels primers 150 euros que donis a ONG i fundacions i entre un 30% i un 35% de les quantitats restants en funció del temps que portis aportant a la mateixa organització.

 
Amortitzar part de la hipoteca d'una casa comprada abans de 2013

Les persones que van comprar l’habitatge habitual abans de 2013 encara poden desgravar per ella. La deducció per inversió en habitatge habitual és d'un 15% de les quotes de la hipoteca més les assegurances vinculades. La base màxima de la deducció és de 9.040 euros. Si has pagat menys d'hipoteca pots avançar part del capital per a deduir el màxim  a la teva renda.

Ex: si pagues d’hipoteca 6.000,00 anuals (500 €/mes), abans del 31/12/2021 pots amortitzar 3.040,00 Euros per aplicar el màxim de deducció: 9.040,00 euros.

 
Deducció per lloguer

Els contribuents que van signar el seu contracte de lloguer abans de 2015 poden continuar gaudint de la deducció per arrendament d'habitatge habitual si els seus ingressos no superen els 24.107,2 euros.

 
Arrendadors

Els arrendadors poden aprofitar les últimes setmanes de l'any per a realitzar millores en els immobles amb dret a deducció, com a petites obres. A més, si han acordat diferir el pagament d'alguns mesos per la pandèmia no hauran d'incloure'ls en la seva declaració.

 
Si està prop dels 65 anys, espera a vendre la casa

La venda de l'habitatge habitual per part de majors de 65 anys està exempta de tributar per guany patrimonial a l’IRPF. Si estàs prop de complir aquesta edat, esperar a tancar l'operació pot estalviar-li milers d'euros en impostos.

 
Repassar les deduccions autonòmiques

Finalment, revisa les deduccions autonòmiques de la teva regió. Hi ha multitud de deduccions autonòmiques per despeses de guarderia, material escolar, compra d'habitatge, reformes o inversió en empreses, per posar alguns exemples.


Per tant, aquest és el moment de l'any de mirar enrere, revisar quines actuacions hem realitzat i quins estan pendents o podria realitzar abans que finalitzi l'exercici fiscal el 31 de desembre. És necessari tenir en compte totes les opcions i oportunitats per a prendre les millors mesures que facin reduir l'impacte de la nostra declaració de la renda de 2021.

 

Tot i la normativa general, cada cas té les teves particularitats. És per això que recomanem revisar amb un professional la situació personal per treure el màxim profit fiscal. A Mediconsulting disposem d’un equip d’assessors fiscals que avaluaran el teu cas particular i t’orientaran per tal de reduir la teva factura fiscal. Omple el següent formulari i et contactarem.